5.B – Pečení zelných šneků v rámci pracovních činností a hodiny slohu

Dominik Žáček – Popis pracovního postupu s úsměvem

 

Jak správně (ne)péct ZELNÉ ŠNEKY?

                První krok: Nezapal dům, nespal si je, a když už, tak si alespoň užijte ohýnek! …NE!!! – hele, tak takhle fakt ne! Kuchař nejsem, tak mě nepřezdívejte „oblíbený šéfkuchař“. Ale už konečně k tomu vaření:

                Budete potřebovat okolo pěti-šesti přísad. (Těsto, zelí, šunka, kmín, vajíčko a sýr) Ta první – těsto – listové… To si můžete koupit, dokonce už rozválené. Můžete si ho i vyrobit, ale pro mě to je „anonym a velká neznámá“, páč recept nevím. Prostě si poraďte už nejste malé děti a pleny už taky nenosíte, tak si ho najděte na googlu. Druhá ingredience bude Eidam (nejlíp), ale pokud budete mít po ruce i Adama, bude se taky hodit – na strouhání. Pak další bude „zelí-kyselý“, hořký nechci – ne – plesnivý taky ne, fuj! Čtvrtá tam bude šunka. S tou nemusíte čekat a můžete ji sníst hned a s klidem, že jste právě o jednu ingredienci chudší, vegetariáni budou mít radost. Po šunce tam přijde kmín – nejlépe drcený. Můžete dát i trochu cukru, ale jen opravdu malinko. Pak to celé zarolujete a začnete krájet na 1 cm široké šnečky. Možná těsto začne brečet a vaše oči taky, přece jen to vypadalo jako krásný váleček, ale až to s brekem rozkrájíte, dáte šnečky na plech, přijde řada na Adama. Ten nastrouhá Eidama. Šnečky potřete rozkvrdlaným vajíčkem, aby se přilepily a neutekly z plechu a zasypete je sýrem. Šneci se pořád snaží odlézt, ale my je dáme rychle do trouby vyhřáté na 200*C a až budou „celý zlatý“ a zmizí jim pod sýrem ulita, tak si necháme chutnat.

                Zkusíte to také? Nám se ve škole výborně povedly a z plechu se ztratily dřív, než bys řekl: „MŇAM!“